dr. Edward Blommaart

De gezonde levensgenieter

Dr. Edward Blommaart

De wereld een zetje in de gezonde richting geven

“Een goede leefstijl is de basis voor een gezond leven. Wees bewust van wat je eet en drinkt, neem voldoende rust en zorg voor ontspanning en inspanning, dan kun je voorkomen dat je ziek wordt. Chronische klachten kunnen worden opgelost door aanpassing van de leefstijl”, vertelt Edward Blommaart, eigenaar van praktijk Oerfit. “Het is mijn doel om de wereld een zetje in de gezonde richting geven.”

Een ambitieus doel

Misschien is dit doel een beetje té ambitieus, maar dat weerhoudt Edward er niet van zijn enthousiasme en passie over mens en gezondheid door te geven. “Als kind was ik al gefascineerd door ‘hoe de dingen werken’. Ik heb een onbedwingbare nieuwsgierigheid naar ‘het waarom’. Dit ontpopte zich later ook in een onbedwingbare nieuwsgierigheid naar het functioneren van het menselijk lichaam. Ik verbaas me nog iedere dag over ons lijf: het is zo’n waanzinnig vernuftig ontwerp! Robuust, subtiel en complex. Mijn belangstelling raakt hierbij nooit verzadigd!”

Edward vindt het mede daarom belangrijk om goed voor je lijf te zorgen. Dit vertaalt zich weer naar een gezond leven. Daarnaast heeft Edward zelf door een burn-out in het verleden ervaren in welke mate hij zijn leven en gezondheid in de hand heeft. “Vervolgens heb ik ontdekt hoe fijn het is om een gezonde leefstijl te hebben. Dát is dan ook de basisgedachte in de lezingen en trainingen die ik geef. Kies voor een leefstijl die bij je past, als mens en als uniek persoon. Dan kost het geen moeite, ben je gezond én gelukkig.”

Hij geeft aan dat gezondheid voor het overgrote deel wordt bepaald door iemands leefstijl. “Bedenk goed: jij bepaalt hoe jouw lichaam functioneert. Niet andersom. Als je besluit een marathon te lopen, dan ga je daarvoor trainen. Door die training belast je onder andere je spieren, pezen, botten, gewrichten, hart en bloedvaten. Je lichaam reageert daarop door deze lichaamsfuncties te versterken. Dus pas nádat je bent gaan trainen, komt de reactie van je lichaam. Je lijf zal zich niet uit voorzorg klaarmaken voor het geval jij besluit een marathon te gaan lopen. Dus: in alles wat jij doet, volgt jouw lichaam jou. Hierdoor bepaal je grotendeels zelf hoe jouw lichaam functioneert en er uit ziet.”

Samen zorgen voor een betere wereld

Maar Edward gaat hierin zelfs een flinke stap verder. Hij benadrukt dat ‘eigen verantwoording nemen’ uiteindelijk ook voor een betere wereld zorgt. “Zorgen voor jezelf betekent ook zorgen voor je omgeving, zorgen voor je medemens en zorgen voor de natuur. Mensen die daadwerkelijk van zichzelf houden, koesteren álle aspecten van het leven. Zo creëren we samen een betere wereld.”

Daarom streeft Edward ernaar om anderen te inspireren om meer uit zichzelf te halen. Hij combineert zijn wetenschappelijke expertise met alledaagse nuchterheid. “Een mens kan meer dan hij zichzelf voor mogelijk houdt. Als ik die boodschap kan praktiseren, dan kan ik écht iets bijdragen aan de wereld.”

De dokter van de toekomst geeft geen medicijnen meer, maar interesseert zijn patiënten in de zorg voor het menselijk lichaam, voor voeding en voor de oorzaak en de preventie van ziekte.  Thomas Edison, 1847

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen