Vertrouw op je lichaam

Het zelfherstellend vermogen van je lichaam. We beschouwen dit vaak als een vanzelfsprekendheid, maar eigenlijk is het heel bijzonder. Je lichaam wil gezond zijn. Het is heel belangrijk om daarop durven te vertrouwen. Het vormt namelijk een belangrijke basis van je gezondheid.

Bijzonder

Sta je er wel eens bij stil hoe bijzonder het is dat je lichaam zichzelf kan repareren?  Dat wanneer je een snee in je vinger hebt deze volledig hersteld, inclusief je vingerafdruk! Of wat dacht je van een botbreuk? Na slechts zes weken rust is het bot weer volledig geheeld.  En bij een stevige griep ben je na een paar dagen bedrust, weer volledig genezen,

We beschouwen dit allemaal als vanzelfsprekend, maar realiseer je eens hoe bijzonder jouw lichaam eigenlijk in elkaar steekt. Jouw lichaam wil gezond zijn!

Keuzes

Jouw lichaam voert uit wat jij wilt. Als jij wilt sporten zorgt je lichaam er voor dat je energie niveaus worden aangepast, je spierweefsel groeit, je gewrichten worden versterkt etc. Of als je besluit eens even flink te genieten van de kerstmaaltijd, zorgt je lichaam voor de verwerking van al die calorieën. Zolang jouw keuzes je lichaam niet overbelasten gaat dit goed. Maar als je bijvoorbeeld overmatig gaat sporten moet je niet vreemd opkijken als een spier of pees overbelast raakt. Of als je dagelijks jezelf overeet moet je niet verrast zijn dat je bijvoorbeeld overgewicht ontwikkeld.

Hulp

Bij overbelasting geeft je lichaam signalen af, vaak in de vorm van pijn of jeuk. Zo vraagt je lichaam om jouw hulp om het zelfherstellend vermogen te kunnen uitvoeren. Deze hulp bestaat uit een verandering in je leefstijl. Zo is de pijn in een ontstoken pees een signaal om deze tijdelijk niet te belasten, tot deze hersteld is. Eventjes minder/niet sporten dus..

Het veranderen van je leefstijl kan soms lastig zijn, maar hoe meer je leert  luisteren naar je lichaam des te eenvoudiger het wordt. Sommige klachten zijn hardnekkig, of worden bestempeld als “onbehandelbaar”. Juist in die gevallen is het belangrijk om te blijven vertrouwen op de veerkracht van je lichaam, dát vormt namelijk de basis voor jouw gezondheid.Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen