Mogen of willen

Veel vragen in mijn praktijk beginnen met:  ,,Mag ik ….?” waarop ik steevast antwoord: ,,Van mij mag je alles”. Belangrijker is namelijk wat je zelf wilt. De vraag ,,mag ik?” legt de verantwoordelijkheid bij een ander en weerhoudt je er van om écht voor je gezondheid te kiezen.

 

Herman Finkers

Cabaretier Herman Finkers verantwoord bovenstaande prachtig in één van zijn liedjes waarin hij zingt:  “Ik mag geen suiker van de dokter, niet dat ik ruzie heb met de dokter, maar ik mag toch geen suiker van de dokter…..”

Het publiek lacht luidkeels. Het is natuurlijk ook een lachwekkende situatie:  Een volwassen mens dat geen toestemming krijgt om zelf te bepalen wat hij eet.

En toch, maar al te vaak bedienen we ons van deze woorden: ,,Ik mag geen … van de …”

Mag ik..?

Belangrijker dan iets te mogen van een ander, is de vraag waarom je zelf eigenlijk iets wilt.

Een voorbeeld: Iemand dreigt diabetes 2 te krijgen en vraagt mij om een voedingsadvies.

Ik zal uitleggen dat suikers op dat moment schadelijk voor hem zijn en adviseer dus om de suikers (voorlopig) te laten staan.

Bij zo’n advies ontwaakt vrijwel direct de opstandige puber in de mens en worden de grenzen van het toelaatbare getoetst: ,,Maar mag ik dan wel..?” of  “Mag ik dan helemaal geen…?”

Vanuit deze opstandige gedachten wordt het erg lastig voor de patiënt om het advies uit te kunnen voeren. Immers, hij moet – in zijn beleving- iets tegen zijn zin in gaan doen.

Wil ik..?

Op zo’n moment is het de kunst om de vraag “Mag ik…?” te veranderen in de vraag “Wil ik..?”.

In bovenstaand voorbeeld heb ik de volgende vragen teruggelegd:  ,,Waarom wil je iets eten waardoor je ziekte en je klachten verergeren?”

Dat wilde deze patiënt natuurlijk niet. Toen dat besef was doorgedrongen bleek het voor hem ineens heel gemakkelijk om de suikers te laten staan.

Wat wil jij?

Het “wil ik..?” principe geldt voor heel veel keuzes in je leven.

Hoe vaak bedien jij je van het excuus dat je iets niet mag (van een ander)?

Vraag jezelf daarvoor in de plaats eens af waarom jíj iets wilt?

Houd de verantwoordelijkheid bij jezelf: Dat maakt gezond leven met de bijbehorende keuzes een stuk lichter én leuker.Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen