Wat eet jij Dan?

Het is weer zover. Dé vraag is gesteld: “Wat eet jij dan?

Een zaal vol nieuwsgierige ogen kijkt mij vragend aan.

Ik eet wanneer ik trek heb”, antwoord ik.

De verwarring in de zaal is voelbaar. Dit is toch de man die predikt over vasten? Hoezo dan, eten wanneer je trek hebt?

Ik eet wanneer ik trek heb, binnen een bepaald deel van de dag”, vul ik aan. “Tijdgebonden eten, wordt dat genoemd. Mijn eetpatroon heeft een dagelijks ritme, net als dat van jullie. Het verschil is dat ik rond 12 uur begin met eten, terwijl jullie de dag waarschijnlijk starten met een ontbijt. Ik doe het anders, en begin nuchter aan de dag. Mijn lichaam is daaraan gewend, net als dat jullie lichaam gewend is aan de-hele-dag-door-eten.

Vanachter uit de zaal wordt mij ietwat vijandig toegeworpen: “Maar, waarom zou je de hele ochtend honger lijden? Als ik dat doe, dan val ik om.” Anderen knikken instemmend.

“Ik doe dit omdat het goed voor mij is. De wetenschap is duidelijk: tijdgebonden eten kan bijvoorbeeld leiden tot  gewichtsverlies, verbetering van slaap, helder brein, verlaging van de bloeddruk, betere weerstand en verhoogde insulinegevoeligheid. Bovendien, zoals ik al zei, mijn lichaam is hieraan gewend. Ik heb ’s morgens geen honger, en al helemaal geen energie-tekort. Sterker nog, zonder eten voel ik mij fitter, energieker. En met mij vele anderen die net zo eten.

Op de voorste rij raakt een dame zichtbaar geïrriteerd. Ze kruist haar armen krachtig over haar borst en moppert: “Bij mij werkt dat blijkbaar niet zo. Ik heb het wel eens geprobeerd. ’s Morgens niets eten. Maar toen voelde ik mij echt waardeloos.

Heb je toen ineens je ontbijt overgeslagen?”, vraag ik belangstellend.

Ja, dat had ik gelezen op het internet. Dat het goed is om het ontbijt over te slaan. Dus dat heb ik gedaan.” Haar toon is nog steeds verontwaardigd.

Dan begrijp ik dat je je waardeloos voelde.

Ik zie haar ontspannen. Dit is het moment waarop ze heeft gewacht. Vasten, da’s niets voor haar. Dat kan haar lichaam gewoon niet.

Ik vul aan: “Jouw lichaam kan prima zonder ontbijt aan de start beginnen. Maar je moet het wel trainen. Om met een ander voedingspatroon om te gaan. Het is nu gewend om altijd eten te krijgen. Daar is het op ingesteld. Dat kan je niet zomaar veranderen. Daar krijg je last van. Tijdens mijn training Vasten, de nuchtere aanpak vertel ik je daar alles over. En ervaar je hoe verkwikkend tijdgebonden eten kan zijn. Zonder dat je honger lijdt. En omvallen, dat zal je zeker niet doen. We starten weer op 21 september. Dan gaan we gezond vasten. Je ervaart wel de lusten, niet de lasten! Doe mee!”